שקופית קודמת
שקופית הבאה

Gemista

גמיסטה - ממולאים יווניים

המצרכים הדרושים:

6 עגבניות בינוניות
5 פלפלים אדומים גדולים
4-5 תפוחי אדמה חתוכים לרבעים
למילוי:
½ ק”ג בשר בקר טחון
1 כוס אורז בסמטי
2 בצלים בינוניים, קצוצים
3-4 שיני שום
קופסה של 400 גרם עגבניות חתוכות
1 כוס שמן זית משובח
2 כוסות מים
¼ כפית צ’ילי גרוס
כ 3- כפיות מלח
פלפל שחור לפי הטעם
3-4 כפות פטרוזיליה קצוצה
1 כפית אורגנו יבש
1 כפית בזיליקום יבש

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל 200- מעלות.
חותכים את הקצה העגול של העגבניות והפלפלים ושומרים בצד.
מרוקנים את העגבניות בכפית. שומרים את התוכן בצד.

מנקים את הגרעינים מתוך הפלפלים.

מעבירים את העגבניות מהקופסה ואת תוכן העגבניות הטריות בבלנדר עד
שמתקבלת מחית חלקה.

מחממים מחבת, יוצקים ¾ כוס שמן וכשחם מוסיפים את הבצל הקצוץ. מאדים
עד שמתרכך ומזהיב, בערך 10 דקות. מוסיפים את שיני השום, ממשיכים לבשל
תוך ערבוב דקה או שתיים.

מוסיפים את הבשר הטחון ובכף עץ מפוררים תוך כדי בישול עד שאין גושים.
מערבבים עד לטיגון אחיד. מוסיפים ¾ ממחית העגבניות, ¾ כפית מלח ומעט פלפל.

מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עד לצמצום הנוזלים, בערך 15 דקות.

מוסיפים את האורז, 2 כוסות מים וכפית מלח. מבשלים עוד 6-8 דקות על אש בינונית.

חשוב לא לבשל יותר מדי את האורז כי הוא אמור להמשיך להתבשל
בתנור ולא כדאי שיהיה רך ותפוח מדי.

מסירים מהכיריים ומוסיפים את עשבי התיבול. מערבבים היטב ומניחים בצד עד
שפחות חם ואפשר להתחיל למלא.
עכשיו מתחילה העבודה הכיפית.

המילוי:
מפזרים קורט סוכר בכל עגבנייה כדי לנטרל את החמיצות. מטפטפים שמן זית על
תפוחי האדמה וזורים עליהם את התבלינים.

מסדרים את הירקות בתבנית, רצוי תבנית מתכת לא גדולה מדי אבל עמוקה. את
הרווחים בין הירקות ממלאים בתפוחי האדמה החתוכים.
ממלאים את העגבניות והפלפלים בתערובת עד לגובה של ¾, מכסים אותם
ב”כובעים” ששמרנו בצד.

מערבבים את מה שנשאר ממחית העגבניות עם ¼ כוס שמן זית, אורגנו, מלח ופלפל,

יוצקים על תפוחי האדמה ומפזרים עוד קצת מלח גס ופלפל גרוס.
ולסיום – מטפטפים עוד קצת שמן זית (יוון, לא?) על הפלפלים והעגבניות.


מכסים את התבנית היטב בנייר אפייה ומהדקים מכל הצדדים. אופים שעה בערך
עד שהממולאים אפויים ורכים.
מסירים את הנייר, מעלים את הטמפרטורה ל 220- מעלות ואופים עוד חצי שעה
בערך עד שהחלק העליון של הפלפלים נראה קלוי ואפילו קצת משחים ותפוחי
האדמה ממש רכים.

בתאבון

פטרוס מרקריס, מגדולי הסופרים של יוון שהיה גם התסריטאי הראשי של
הבמאי המהולל תיאו אנגלופולוס (“מגדל הדבורים”), נולד לאב ארמני ולאם
יוונייה בקונסטנטינופוליס, הלוא היא איסטנבול. רק בגיל שמונה-עשרה, כשנאלץ
לעזוב את טורקיה בגירוש ה”קטן” של סוף שנות החמישים, הוא הגיע לראשונה
בחייו ליוון. הגעגוע לנוף הולדתו מהדהד בכל ספריו, אפילו ברומנים הבלשיים שזכו
להצלחה עולמית. שניים מהם – “יומן חצות” ו”משחק סגור” – אף תורגמו לעברית.
גיבור הרומנים האלה, הבלש קוסטס חריטוס, הוא טיפוס יווני נרגן, מעשן
בשרשרת, מגדל כרס ושונא את כל העולם. רק דבר אחד שובר את שגרת התנהלותו:
כשהוא קם בבוקר ורואה שאשתו, שבדרך-כלל באה אליו באינספור טענות, מכינה
עגבניות ממולאות, הוא יודע שהיא כבר לא כועסת עליו ויש סיכוי שבלילה היא
תחכה לו בחיוך רחב במיטה.
עד כדי כך גדול כוחם של הממולאים ביוון.

ממולא אבירמה

תמצאו בספר עוד עשרה מתכונים מקוריים מאיי יוון.

אלמנט יווני 3

גליקו טו קוטליו ויסינו

GLIKO TOU KOUTALIOU VISINO

ממתק דובדבנים בסירופ הכי טעים באי סקופלוס

גליקו טו קוטליו ויסינו

המצרכים הדרושים:

ק”ג דובדבנים חמוצים 1 

ק”ג סוכר לבן1 

מקל וניל1

מיץ מחצי לימון

1 כפית גלוקוז (לא חובה)

אופן ההכנה:

ביום הראשון: רוחצים את הדובדבנים, מסירים את העוקצים ומוציאים את החרצנים.

מסדרים בקערה לסירוגין שכבת דובדבנים, שכבת סוכר, וכך הלאה. מכסים את הקערה

במגבת ומשאירים ללילה. אפשר במקרר.

 

ביום השני: מערבבים את הדובדבנים והסוכר בעדינות, מעבירים לסיר עם תחתית

עבה, מחממים על אש בינונית-גבוהה. כשמתחיל לרתוח מקטינים קצת את האש

ומסירים את הקצף בהתמדה. ממשיכים ככה 12-15 דקות ומסירים מהאש.

מכסים את הסיר במגבת. 

בחצי השעה הקרובה מניעים את הסיר כל חמש דקות בערך בתנועות סיבוביות, להיטיב את הספיגה. מוסיפים את מקל הווניל ומשאירים לעוד 24 שעות. אפשר במקרר.

ביום השלישי: מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על אש בינונית תוך בחישה

מתמדת. בעזרת צלחת שמקררים במקפיא בודקים את התעבות הסירופ.

הוא מוכן כשחוצים טיפה גדולה על הצלחת באצבע והנוזל לא נסגר על סימן החצייה.

 

אם הוא מוכן מוסיפים מיץ מחצי לימון וממשיכים לבשל עוד חמש דקות.

ביוון נוהגים להוסיף לקראת סוף הבישול, ביום השלישי, כפית גלוקוז, נוזל שקוף

שקונים בחנויות אפייה.

 

הגלוקוז מונע התגבשות סוכר ומאריך את חיי המרקחת. 

מוזגים לצנצנת מעוקרת (אפשר לרחוץ במדיח בטמפ’ גבוהה) ויבשה, סוגרים

היטב את המכסה ושומרים במקרר.

בתאבון

תמצאו בספר עוד עשרה מתכונים מקוריים מאיי יוון.

אלמנט יווני 3

תפריט נגישות